Ημερολόγια για το 2018

Ο Ιανουάριος, ως πρώτος μήνας του χρόνου, είναι συχνά μήνας ανασυγκρότησης, στόχων, και οργάνωσης για τη νέα χρονιά.

Για μένα αυτή η χρονιά φέρνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ ημερολόγια, αλλά βασίζομαι πολύ και στους τροπους που έχω εξελίξει με την εμπειρία και την εξάσκηση, που με βολεύουν ιδιαίτερα.

Το σύστημα που έχω καταλήξει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μου έχει δύο μέρη. Ένα πρακτικό κι ένα δημιουργικό. Το πρακτικό είναι το bullet journal μου, που πια δεν το αποχωρίζομαι ποτέ, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Το δημιουργικό είναι ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο που χρησιμοποιώ ως journal/scrapbook για να κρατάω αναμνήσεις και σημαντικά γεγονότα.

Το πρακτικό κομμάτι

Μέσα στην περσινή χρονιά και βρισκόμενη στο πέμπτο κατά σειρά bullet journal μου, βρήκα πια το σύστημα που με βολεύει. Μηνιαίο spread για οργάνωση του μήνα και εβδομαδιαία spreads των δύο σελίδων για τα καθημερινά to-dos, με επιπλέον σελίδες για σημειώσεις πριν τον επόμενο μήνα.

Το μηνιαίο spread είναι έτσι:

monthly spread

Βολεύει για να βλέπω όλο το μήνα με μια ματιά και να σημειώνω υποχρεώσεις και εκδηλώσεις. Χρησιμοποιώ χρωματιστά αυτοκόλλητα για να υποδεικνύω πράγματα που επαναλαμβάνονται τακτικά χωρίς να χρειάζεται να τα γράφω. Πολλές φορές μπορεί να το διακοσμήσω με washi tape ή αυτοκόλλητα αλλά δεν είναι απαραίτητο. Βασικά το θέλω να είναι χρηστικό και απλό, η διακόσμηση έρχεται μετά, αν έχω χρόνο και όρεξη.

Το εβδομαδιαίο spread μου μοιάζει κάπως έτσι:

bujo weekly

Για κάθε μέρα της εβδομάδας γράφω τα εκάστοτε to-dos και μικρές σημειώσεις για το τι συμβαίνει μέσα στη μερα μου. Στο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη Δευτέρα σημειώνω πράγματα που θέλω να κάνω μέσα στην εβδομάδα που δεν έχουν συγκεκριμένη μέρα, για να μην τα ξεχάσω. Ο χώρος κάτω δεξιά είναι για σημειώσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί. Εκεί επίσης σημειώνω και τα βιβλία που διαβάζω και πότε τα τελειώνω, για να περάσω μετά τη βαθμολογία που θέλω στο Goodreads.

To μιλιμετρέ χαρτί βοηθάει πολύ στο σχεδιασμό των εβδομάδων και στο συγκεκριμένο τετράδιο (από το Muji) είναι πολύ αχνό και δεν ενοχλεί καθόλου. Γενικα το αγάπησα αυτό το τετράδιο και δεν ξέρω ακόμα σε ποιο θα προχωρήσω τώρα που μου τελειώνει.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τετράδια μεγέθους Α5 για τα BuJo μου, αλλά χωρίς πολλές σελίδες, για να είναι εύκολα στη μεταφορά και να τελειώνουν σχετικά γρήγορα. Μου αρέσει η αίσθηση όταν γεμίζω τετράδια κι όταν έχουν πολλές σελίδες είναι πιο δύσκολο. Μέχρι στιγμής έχω υπολογίσει ότι ένα τετράδιο με λίγες σχετικά σελίδες μου κρατάει περίπου 4 μήνες.

Το δημιουργικό κομμάτι

Το δημιουργικό κομμάτι έχει να κάνει με αναμνήσεις και journalling. Μου αρέσει να κρατάω πράγματα, χαρτιά περιτυλίγματος, κάρτες, σημειώματα, συσκευασίες, κλπ. Θέλω επίσης να σημειώνω κάπου τα σημαντικά που συμβαίνουν για να τα θυμάμαι. Οπότε συνδυάζω τα δύο με ένα ημερολόγιο/scrapbook, στο οποίο σημειώνω λίγες γραμμές για το τι συνέβη κάθε μέρα και κολλάω ό,τι υλικά έχω κρατήσει, εισιτήρια εκδηλώσεων, κάρτες από μαγαζιά που επισκέφτηκα, κομμάτι από χαρτιά περιτυλίγματος δώρων που έλαβα, γραμματόσημα από φακέλους, και ό,τι άλλο προκύψει. Τα 2 περασμένα χρόνια χρησιμοποιούσα ένα εβδομαδιαίο flexbook ημερολόγιο, ενώ για φέτος έφτιαξα ένα δικό μου, εξηγώ το πώς και γιατί στο παρακάτω video:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s