Μουσείο Ανατολικής Ασίας – Έκθεση Paper Stories

Read this post in English.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που επισκεφτήκαμε στη Στοκχόλμη ήταν το Μουσείο Ανατολικής Ασίας (Östasiatiska Museet). Ένα αρκετά μικρό μουσείο και μάλλον όχι από τα πρώτα που θα επέλεγε κανείς να επισκεφτεί στη Στοκχόλμη. Είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της θεματικής του αλλά και λόγω της περιοδικής έκθεσης που φιλοξενεί, που έχει θέμα το χαρτί. Αυτό δεν μπορούσα να το χάσω!

dav
Η είσοδος του μουσείου

Το Μουσείο βρίσκεται στο νησί Skeppsholmen, σε ένα παλιό στρατιωτικό κτήριο χτισμένο το 1663 από το Ναυτικό (Tyghuset). Το νησί αυτό στεγάζει και άλλα μουσεία, συγκεκριμένα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, οπότε οι επισκέπτες μπορούν να δουν και αυτά αν βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης το ίδιο το νησί είναι πολύ όμορφο και προτείνεται για βόλτες.

Το κτήριο είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο και το μουσείο φιλοξενεί συλλογές από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, και την Ινδία. Η Κινέζικη συλλογή είναι η πιο μεγάλη και υπάρχει και ειδικός χώρος που εξιστορεί την εξέλιξη των βιβλίων στην Κίνα, με μεγάλες βιβλιοθήκες και αρχεία. Το Μουσείο έχει επίσης και βιβλιοθήκη η οποία είναι ανοιχτή σε ερευνητές.

Το χαρτί έχει ιδιαίτερη θέση στις συλλογές αυτές, καθώς η εφεύρεση του χαρτιού ως υλικό και η διαδεδομένη χρήση του ξεκίνησε από την Κίνα. Ερχόμενοι από την Αθήνα, δεν είναι εύκολο να δούμε τέτοια αντικείμενα και εκθέματα, οπότε η επίσκεψη στο μουσείο άξιζε και από αυτή την άποψη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αίθουσα με τα εκθέματα από την Κορέα, που έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της χώρας και ο σχεδιασμός της θυμίζει παραδοσιακή κορεάτικη κατοικία. Πέρα από τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, η αίθουσα η ίδια αποτελεί κομμάτι της συλλογής και όχι απλά για να στεγάζει τα εκθέματα.

 

Η έκθεση Paper Stories είναι ο βασικός λόγος που ήθελα να επισκεφτώ το μουσείο. Μια μικρή σχετικά έκθεση αφιερωμένη στο χαρτί, περιέχει δείγματα χαρτιού που οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν, ένα βίντεο που παρουσιάζει όλη τη διαδικασία δημιουργίας του χαρτιού από ένα εργοστάσιο στην Κίνα, εκθέματα και αντικείμενα από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα που δείχνουν τη σημασία του υλικού αυτού στις κοινωνίες της Ασίας, από συσκευασίες, κάρτες και παιχνίδια έως διακοσμητικά, έργα τέχνης, χρωματιστά χαρτιά για άπειρες χρήσεις. Τέλος, υπάρχει μια συζήτηση για το μέλλον του χαρτιού και πώς θα χρησιμοποιείται από τις επόμενες γενιές, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το περιβάλλον. Στις φωτογραφίες παρακάτω μια μικρή ιδέα από τα διάφορα πανέμοφα χρωματιστά χαρτιά που παρουσιάζονται στην έκθεση. Όταν έφτασα σε αυτό το σημείο και είδα τον φωτισμένο τοίχο με τα σχέδια σάστισα και τα χάζευα μαγεμένη. Αγαπώ πολύ αυτού του είδους τα σχέδια και η έκθεση είναι γεμάτη μοτίβα και χρώματα.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο επίσης φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών που εργάζονται με το χαρτί, που αλλάζουν τακτικά. Όταν επισκεφτήκαμε εμείς το μουσείο, είχαν εντυπωσιακά έργα της σχεδιάστριας μόδας Bea Szenfeld,  που θυμίζουν οριγκάμι.

 

 

dav

~~

Περισσότερα ποστ από το ταξίδι μου στη Σουηδία:


3 thoughts on “Μουσείο Ανατολικής Ασίας – Έκθεση Paper Stories

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s