Χειροποίητοι φάκελοι

Read this post in english.

Η πιο πρόσφατη χειροτεχνική εμμονή μου είναι οι χειροποίητοι φάκελοι. Υπάρχουν τόσα υλικά, μεγέθη, χρήσεις, τρόποι να τους φτιάξει κανείς!

Η έμπνευση ήρθε κυρίως από penpals και γράμματα που έλαβα με χειροποίητους φακέλους. Είτε ήταν μικρά φακελάκια που περιείχαν δωράκια, αυτοκόλλητα ή τσάι, είτε ακόμα και ο ίδιος ο φάκελος που περιείχε το γράμμα, μου έδωσαν ιδέες και προσπάθησα να φτιάξω κι εγώ δικούς μου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάξει κανείς φακέλους και ουσιαστικά χρειάζεται μόνο λίγα υλικά: χαρτί, ψαλίδι, κόλλα. Το παρακάτω βίντεο που βρήκα είναι ένας τέλειος τρόπος να φτιάξει κανείς χειροποίητους φακέλους χωρίς μέτρημα και μόνο με λίγες κινήσεις:

Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για μεγαλύτερου μεγέθους φακέλους και είναι τέλεια για να χρησιμοποιηθεί με σελίδες περιοδικών με όμορφες φωτογραφίες, διαφημιστικά φυλλάδια, διακοσμητικά χαρτιά, ό,τι σχέδιο σας αρέσει. Αν η χρήση του φακέλου θα είναι για απόστολή γράμματος ή θέλετε να είναι σχετικά ανθεκτικός, καλύτερα να διαλέξετε λίγο πιο χοντρό χαρτί ή να κολλήσετε 2 φύλλα χαρτιού μαζί πριν διπλώσετε το φάκελο.

Στις φωτό κάποιοι φάκελοι που έφτιαξα με αυτή την τεχνική, από σελίδες περιοδικών και διαφημιστικών φυλλαδίων:

 

Οι σελίδες του free press Grape είναι τέλειες για φακέλους, το χαρτί είναι χοντρό κι έχει ωραίες φωτογραφίες

 

 

 

 

Αφού φτιάξω τους φακέλους βάζω washi tape στα πλαϊνά για ασφάλεια και διακόσμηση και όταν θελήσω να τους χρησιμοποιήσω τους διακοσμώ περισσότερο. Παρακάτω κάποια παραδείγματα διακοσμημένων φακέλων:

 

 

 

Τέλος, αγαπώ να φτιάχνω και μικρά φακελάκια για να βάζω μέσα δωράκια που στέλνω σε penpals, είναι πολύ εύκολα και μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε χαρτί. Αν ψάξετε στο Internet μπορείτε να βρείτε templates και μετρήσεις για διάφορα μεγέθη φακέλων (παράδειγμα). Αλλά ξεκινώντας με χαρτί, χάρακα και μολύβι, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σχεδιάσετε έναν φάκελο, ξεκινώντας από ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο και σχεδιάζοντας τα πλαϊνά στοιχεία. Θέλει ίσως λίγο πειραματισμό αλλά μόλις βρείτε το τρικ είναι πολύ εύκολο. Αυτό που μπορώ να συμβουλέψω είναι να προσέξετε τα πλαϊνά φύλλα να είναι λίγο μεγαλύτερα στο μήκος από το μισό μήκος του κεντρικού παραλληλόγραμμου.

Μία από τις ημιεπιτυχημένες προσπάθειές μου για να πάρετε μια εικόνα

IMG_1167

Αυτό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε χαρτί, εγώ χρησιμοποιώ διακοσμητικά χαρτιά και σελίδες βιβλίων/περιοδικών για φακέλους, παρακάτω μερικά παραδείγματα:

 

 

 


One thought on “Χειροποίητοι φάκελοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s