Πώς να φτιάξεις το δικό σου Advent Calendar για τα Χριστούγεννα

1

Τα Χριστούγεννα και η περίοδος που οδηγεί σε αυτά είναι η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου, η προσμονή για τις γιορτές και η προετοιμασία με γεμίζουν χαρά. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι αγαπώ τα advent calendars, ξέρετε, αυτά τα ημερολόγια που μετρούν από την 1η έως τις 24 Δεκεμβρίου και σου δίνουν κάθε μέρα κι ένα δωράκι (σοκολατάκι συνήθως). Τα τελευταία χρόνια αγόραζα έτοιμα, από αυτά που είναι φτιαγμένα από χαρτόνι και δίνουν δώρο ένα σοκολατάκι κάθε μέρα. Αλλά αυτά δεν με ικανοποιούν τόσο, αν ξέρεις τι έχει μέσα χάνει το ενδιαφέρον του και η σοκολάτα τους δεν έχει ιδιαίτερα ωραία γεύση. Άσε που δεν μπορώ να τρώω σοκολάτα πρώτο πράγμα το πρωί (και το δωράκι του Advent calendar το ανοίγουμε πάντα το πρωί).

Ήθελα λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια να φτιάξω ένα δικό μου, DIY που λένε. Αλλά θέλει προγραμματισμό και προετοιμασία για να είναι έτοιμο την 1η Δεκεμβρίου και ποτέ δεν είχα καταφέρει να οργανωθώ αρκετά για να το καταφέρω. Χάζευα ιδέες στο pinterest, έβλεπα video στο YouTube κι ονειρευόμουν να έχω το δικό μου για να γιορτάσω το countdown μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πέρσι λοιπόν, τα κατάφερα! Είπα ότι πάει και τελείωσε, φέτος (το 2016 δηλαδή) θα έχω Advent Calendar και θα το φτιάξω μόνη μου. Δεν ήταν τέλειο αλλά έγινε και μου έδωσε εμπειρία και έμπνευση για να το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά. Για το 2017 δεν ξέρω αν θα το καταφέρω, μάλλον όχι, γιατί είχα άλλα να ετοιμάσω τους προηγούμενους μήνες, αλλά είπα να μοιραστώ μαζί σας την περσινή εμπειρία και τι θα έκανα διαφορετικά, σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας. Ιδέες υπάρχουν άπειρες, για όλα τα ενδιαφέροντα, το δύσκολο είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός και η προετοιμασία.

Πώς το διαχειρίστηκα το 2016

To Advent Calendar μου δεν είχε συγκεκριμένο θέμα. Βρήκα διάφορα μικρά, φτηνά δωράκια, παιχνίδια και γλυκά, τα οποία μάζευα για λίγο καιρό πριν το Δεκέμβριο. Επειδή στο σπίτι είμαστε δύο και κάποια ήθελα να είναι έκπληξη, αγόρασε και το έτερον ήμισυ κάποια δωράκια τα οποία τύλιξε μόνος του για να μην δω τι είναι. Χωρίσαμε τις μέρες, εγώ τις ζυγές κι εκείνος τις μονές, και τυλίξαμε τα δώρα μας με απλό κραφτ χαρτί για πακέτα. Για διακόσμηση χρησιμοποίησα baker’s twine σε λευκό και πράσινο χρώμα, ενώ για τα νούμερα χρησιμοποίησα μίνι μανταλάκια με καρδούλες και νούμερα από το 1 έως το 24 που βρήκα στα Tiger (Flying Tiger πλέον).

Για να κάνουμε ενδιαφέρον στήσιμο με τα δώρα ούτε λόγος με 3 γατιά στο σπίτι. Οπότε τα έβαλα όλα ανάκατα μέσα σε ένα καλάθι και το καλάθι πάνω στο ψυγείο, ψηλά, μακριά από γατίσια πατούσια.

Κάθε πρωί κατεβάζαμε το καλάθι κι όποιου ήταν η σειρά του, άνοιγε το δωράκι της ημέρας. Βγάζαμε φωτογραφία τα δωράκια και τα ανεβάζαμε στο Facebook μία φορά τη βδομάδα.

Τα δωράκια μας τα ψωνίσαμε από διάφορα μαγαζιά, όπως Public, Ιανός, Mastiha Shop, Flying Tiger, και τα βρήκαμε σε κάποια παζάρια και ντελικατέσσεν. Παραδείγματα:

Παιχνίδια:

 

Στυλό και χαρτικά:

 

Βιβλία (τα μικρά μαύρα Penguin ήταν τέλεια για αυτό το σκοπό, και από πλευράς τιμής και από πλευράς μεγέθους):

 

ΓΛΥΚΑ (φυσικά):

 

Και διάφορα άλλα random δωράκια:

Το αποτέλεσμα μας γέμισε χαρά και προσμονή, ειδικά όταν δεν ξέραμε τι θα ήταν το επόμενο δωράκι. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, το χειροποίητο δε συγκρίνεται με το αγοραστό.

Πώς θα το έκανα διαφορετικά

Με βάση την εμπειρία που μάζεψα πέρσι, όταν ξανακάνω Advent Calendar θα προσπαθήσω να το κάνω λίγο διαφορετικά.

  • Θα ξεκινούσα να μαζεύω τα δωράκια από το καλοκαίρι, για να μπορώ να παραγγείλω πολλά μέσω internet και να προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα. Οι τιμές δεν συγκρίνονται με των καταστημάτων και μπορεί κανείς να βρει μεγαλύτερη ποικιλία.
  • Θα ήμουν πιο αυστηρή με τη μυστικότητα του πράγματος και θα μοίραζα ισότιμα την αναζήτηση των δώρων με το έτερον ήμισυ. 12 εγώ για εκείνον, 12 εκείνος για μένα, χωρίς να ξέρουμε τι είναι.
  • Θα το έφτιαχνα πολύ πιο νωρίς, με συσκευασίες και όλα, για να μην τρέχω τελευταία στιγμή
  • Μπορεί να το έκανα και θεματικό, με συγκεκριμένο είδος για τα δωράκια που θα το έχουμε αποφασίσει από πριν (π.χ. τσάι, σοκολάτες, στυλό, λέγκο, μαγνητάκια, βιβλία, κλπ).

Σκέφτομαι ότι το καλύτερο θα ήταν να φτιάξει κανείς το Advent Calendar πολλούς μήνες πριν, να τυλίξει τα δώρα, να βάλει τους αριθμούς, να το καταχωνιάσει σε μια ντουλάπα και να το Ξεχάσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Έτσι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η έκπληξη κι ο ενθουσιασμός!

Λύσεις για Advent Calendar υπάρχουν πολλές και δεν χρειάζεται να κοστίσει χρήματα και χρόνο για να γίνει, μπορεί να γίνει όμορφο με πολύ απλό τρόπο. Μερικές πιο οικονομικές ιδέες:

  • Γεμίστε ένα βάζο με όμορφα σημειώματα και διαβάζετε ένα την ημέρα – ακόμα καλύτερα, μπορείτε να αντιγράψετε αγαπημένα ποιήματα, να τα διπλώσετε και να τα βάλετε σε φακέλους και κάθε μέρα να ανοίγετε κι από έναν μέχρι τα Χριστούγεννα
  • Μπορείτε να βάλετε σε κουτάκια μικρά φαγώσιμα (ένα σοκολατάκι ή μια καραμέλα την ημέρα)
  • … ή ακόμα και μικρά χειροποίητα δωράκια (ένα οριγκάμι, ένα πλεκτό στολιδάκι, έναν διακοσμημένο συνδετήρα, μια καρτούλα, κλπ).

Το internet είναι γεμάτο ιδέες και έμπνευση!

Εγώ το μόνο που μπορώ να συμβουλέψω είναι να το σκεφτείτε έγκαιρα, να βρείτε/φτιάξετε τα δωράκια σας και να τα τυλίξετε, ακόμα κι αν έξω σκάει ο τζίτζικας. Η προνοητικότητα θα σας ανταμείψει σίγουρα όταν θα πλησιάζει ο Δεκέμβριος και θα τρέχετε με άλλα πράγματα. Και το λέω εγώ που είμαι φουλ αναβλητική 🙂

~ ~ ~

26

Τι έμεινε στο τέλος του Advent Calendar: ένα άδειο καλάθι κι ένα δοχείο γεμάτο με σπάγγο και τα νουμεράκια (γιατί φυσικά και τα κράτησα).

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s