Ακόμα μία υπέροχη έκθεση στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε ένα από τα αγαπημένα μου Μουσεία. Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασσικό κτήριο στην οδό Ασωμάτων κοντά στο σταθμό Θησείο, αξίζει μια επίσκεψη από μόνο του, για την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή του με εκθέματα που καλύπτουν τη μεγάλη ιστορία του Ισλαμικού Κόσμου. Αλλά τώρα σε συνδυασμό με τη μόνιμη συλλογή θα μπορείτε να δείτε και μια συναρπαστική έκθεση για την Ισλαμική Καλλιγραφία και την τέχνη της ιρανικής γραφής, μέχρι την 1η Ιουλίου.
Η έκθεση βρίσκεται στον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο του μουσείου, σε προθήκες που συμπληρώνουν τη μόνιμη συλλογή.
Από το site του Μουσείου Μπενάκη:
“Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.
Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζοντια επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό.”
Στην πρώτη αίθουσα οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκθέματα και αντικείμενα ιστορικής αξίας που έχουν να κάνουν με την καλλιγραφία και την τέχνη της γραφής. Από αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι καλλιγράφοι έως έργα τέχνης με καλλιγραφικά στοιχεία. Αν κάτι μας μένει από αυτή την έκθεση, είναι ότι στον Ισλαμικό κόσμο η καλλιγραφία εμφανιζόταν παντού και σε πολλά υλικά, από κτήρια, ύφασμα, μέταλλο, κεραμικά, και -φυσικά- χαρτί και βιβλία.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αξεσουάρ των καλλιγράφων, μου άρεσαν πολύ τα ψαλίδια σε σχήμα πουλιού, που φαίνονται στη φωτογραφία.
Οι επόμενοι όροφοι της έκθεσης είναι αφιερωμένοι στο έργο του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ (Mojtaba Sabzeh) και παρουσιάζει πολλά έργα του εμπνευσμένα από θρησκευτικά θέματα και ποιήματα. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ο φωτισμός στις αίθουσες δεν είναι πολύ καλός και σε κάποιες περιπτώσεις δεν φαίνονται καλά οι λεπτομερειες των έργων. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη για να τα δείτε από κοντά. Οι φωτογραφίες που έχω παρακάτω είναι από το αντίστοιχο άρθρο για την έκθεση στο culturenow.gr, γιατί οι δικές μου δυστυχώς δεν βγήκαν πολύ καλές.
Η καλλιγραφία πλαισιώνεται από μικρογραφίες άλλων καλλιτεχνών και δημιουργείται έτσι ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Οι μορφές των γραμμάτων έχουν μια κίνηση και ομορφιά ακόμα κι όταν δεν περιβάλλονται από μικρογραφίες. Μια πολύ ιδιαίτερη τέχνη που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δούμε από κοντά.
Στην έκθεηση οι επισκέπτες μπορούν να δουν μεγάλη ποικιλία έργων, με διάφορα χρώματα, τεχνικές και διακοσμήσεις.