Μήνας bullet journal: Τι είναι το bullet journal;

Ξεκινάμε πάλι τους θεματικούς μήνες στο Paper Station και καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που τον συνδυάζω με νέα ξεκινήματα (από την εποχή του σχολείου και την αρχή της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, κι εσείς το ίδιο; πείτε μου στα σχόλια!), είπα να ασχοληθούμε με συστήματα οργάνωσης και ατζέντες, πιο συγκεκριμένα το σύστημα bullet journal (bujo για συντομία). Μέσα στον μήνα θα ασχοληθούμε με το τι είναι και πώς μπορείτε να το ξεκινήσετε, θα μιλήσουμε για υλικά και τεχνικές, συμβουλές και τρικ για να το κάνετε δικό σας, σε τι εξυπηρετεί και πώς διαφέρει από άλλα συστήματα.

~ ~ ~

To bullet journal είναι ένα “αναλογικό σύστημα για την ψηφιακή εποχή” όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο site. Δημιουργήθηκε από τον Ryder Carroll σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και παραγωγικότητας. Από τότε το σύστημα έχει επεκταθεί, έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, έχει βγάλει προϊόντα και μεθόδους χρήσης και έχει γεννήσει μια τεράστια κοινότητα χρηστών που εμπνέουν ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν ιδέες και μοιράζονται το πώς λειτουργεί το bullet journal για αυτούς.

header

Μπορεί στην αρχή να φαίνεται λίγο δυσνόητο ή και αποθαρρυντικό, ειδικά όταν βλέπει κανείς τα bullet journals ανθρώπων που αφιερώνουν πολύ χρόνο για να τα κάνουν όμορφα, με σχεδιάκια και διακόσμηση και πανέμορφα γράμματα, αλλά: το καλύτερο πράγμα του συστήματος bullet journal είναι ότι είναι απίστευτα ευπροσάρμοστο και με πολύ λίγους βασικούς κανόνες, τους οποίους κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει κατά γράμμα. Η μέθοδος του Ryder Carroll είναι προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες και δίνει κάποιες βασικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να χρησιμοποιήσει κανείς bullet journal και χρειάζεται μόνο 2 αντικείμενα για να το κάνει: ένα τετράδιο κι ένα στυλό.

Η φιλοσοφία είναι απλή – καταγράφουμε σε ένα τετράδιο ό,τι θέλουμε να οργανώσουμε από σκέψεις και σημειώσεις έως to-dos, ραντεβού, υπενθυμίσεις με κάποια βασικά σύμβολα που υποδεικνύουν το είδος της σημείωσης. Μπορεί κανείς αν θέλει να έχει και ένα σύστημα ημερολογίου ή απλά να καταγράφει τις δουλειές της ημέρας όπως αυτές προκύπτουν. Μπορεί να έχει ένα υπόμνημα στην αρχή του τετραδίου για να θυμάται ποιο σύμβολο αντιστοιχεί σε ποια ιδιότητα και να κρατάει και έναν πίνακα περιεχομένων για να βρίσκει εύκολα τις σημειώσεις μέσα στο τετράδιο. Μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μόνο στυλό ή και διαφορετικά χρώματα για να βλέπει πιο εύκολα εργασίες διαφορετικού είδους. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αλλά ας αναφερθούμε λίγο πιο αναλυτικά στα βασικά σημεία.

Index

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο τετράδιό σας είναι να αριθμήσετε τις σελίδες (κυκλοφορούν πλέον και τετράδια με ήδη αριθμημένες σελίδες, χάρη στη διάδοση του συστήματος bullet journal). Με τις αριθμημένες σελίδες, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν “πίνακα περιεχομένων” στην αρχή του τετραδίου σας όπου σημειώνετε σε ποια σελίδα υπάρχει τι, π.χ. ο τάδε μήνας, κάποια λίστα, σημειώσεις για κάτι, κ.α. Αυτό βοηθάει στην οργάνωση του περιεχομένου του bullet journal και στην εύκολη εύρεση πληροφορίας εάν και όταν χρειαστεί.

IMG_1184

Future Log

Το future log βοηθάει στην μακροπρόθεσμη οργάνωση, εάν αυτό είναι κάτι που το χρειάζεστε. Αφιερώνετε 2 σελίδες για διάστημα π.χ. 6 μηνών, όπου σημειώνετε πολύ συνοπτικά διάφορα σημαντικά γεγονότα που πρέπει να θυμάστε για το μέλλον. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε τη σελίδα για τον εκάστοτε μήνα, μεταφέρετε την πληροφορία εκεί όπου χρειάζεται.

IMG_1186

Monthly Log

Το monthly log λειτουργεί σαν μηνιαίο ημερολόγιο, ολόκληρος ο μήνας σε μία σελίδα (ή δύο, ανάλογα πώς σας βολεύει) για να μπορείτε να δείτε με μια ματιά τι σημαντικό υπάρχει, τι πρέπει να θυμάστε, τι στόχους έχετε για το μήνα που ξεκινά, και ό,τι άλλο κρίνετε εσείς σημαντικό.

IMG_1187

Daily Log

Το daily log είναι για μένα το σημαντικότερο στοιχείο του bullet journal και κατά πάσα πιθανότητα αυτό που ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο. Βοηθάει στην οργάνωση της ημέρας, των σημαντικών πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, σημειώσεων και σκέψεων και ό,τι άλλο κρίνετε εσείς σημαντικό. Μπορεί να είναι όσο σύντομο ή όσο εκτενές χρειάζεστε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα σύμβολα για να υποδεικνύετε σημειώσεις διαφορετικού είδους, όπως θα δούμε παρακάτω.

IMG_1189

Key

Ένα “κλειδί” για να σας βοηθάει να θυμάστε τα σύμβολα που έχετε διαλέξει και που μπαίνει συνήθως στην αρχή αρχή του τετραδίου. Για παράδειμα, ένα to-do μπορεί να σημειωθεί μια μια απλή κουκκίδα ή με checkbox, μια εκδήλωση με ένα κυκλάκι, σημειώσεις με μια παύλα. Έτσι, κοιτώντας μετά το daily log, μπορείτε γρήγορα να αποκωδικοποιήσετε τι έχετε σημειώσει.

key

Bullets

Τα bullets είναι όπως περιέγραψα παραπάνω, για να υποδεικνύουν διαφορετικά είδη πληροφοριών μέσα στο bullet journal. Όπως όλο το σύστημα, είναι ευπροσάρμοστα και μπορεί κανείς να διαλέξει το επίπεδο πολυπλοκότητας των συμβόλων που θα χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα εγώ δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου σύμβολα, παρά μόνο checkboxes για τα to-dos και βελάκια για όταν δεν κάνω κάτι τη μία μέρα και θέλω να το περάσω στην επόμενη.

Collections

Τέλος, τα collections είναι συλλογές πληροφοριών που μπορεί κάποιος να θέλει να κρατήσει στο bullet journal του. Κυρίως λίστες πραγμάτων ή σημειώσεις για την οργάνωση κάποιου πράγματος. Μερικά παραδείγματα:

  • λίστες γενεθλίων συγγενών και φίλων
  • λίστες δώρων για τις γιορτές
  • λεπτομέρειες οργάνωσης κάποιου ταξιδιού
  • λίστα αντικειμένων για προετοιμασία αποσκευών πριν από ταξίδι
  • ιδέες για γεύματα/συνταγές
  • λίστες βιβλίων/ταινιών/τηλεοπτικών σειρών που θέλει κάποιος να διαβάσει/δει
  • και πολλά πολλά άλλα

Ετοίμασα ένα video όπου στήνω ένα bullet journal για να δείτε στην πράξη κάποια από τα χαρακτηριστικά που ανέφερα πιο πάνω. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή παρατήρηση, μπορείτε να μου αφήσετε ένα σχόλιο και θα χαρώ να το συζητήσουμε!

 

Άρθρα και site που μπορείτε να δείτε για περισσότερες πληροφορίες:

 


One thought on “Μήνας bullet journal: Τι είναι το bullet journal;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s