Μήνας Αλληλογραφίας: Πώς να γράψεις ένα γράμμα

Ο Φεβρουάριος 2018 είναι μήνας αλληλογραφίας στο Paper Station. Όλο τον μήνα θα συζητάμε για την αλληλογραφία, με συμβουλές, ιδέες και προτάσεις!

dav

~ ~

Στο προηγούμενο ποστ συζητήσαμε για το πώς μπορεί κανείς να βρει penpals για να ξεκινήσει να αλληλογραφεί. Σήμερα θα δούμε το επόμενο βήμα, πώς γράφει κανείς ένα γράμμα.

Θα περίμενες ότι είναι απλό, πιάνεις χαρτί και στυλό και γράφεις. Αλλά τι γράφεις; Πώς γράφεις σε κάποιον που πιθανόν ζει σε άλλη χώρα/κουλτούρα, που δεν τον γνωρίζεις; Πώς κάνεις το γράμμα σου ενδιαφέρον για την παραλήπτρια, για να θέλει να απαντήσει και να ξεκινήσετε τη φιλία σας;

letter 2
γράμματα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, σουηδικά)

Αν το γράμμα που θέλεις να γράψεις είναι σε κάποιον που γνωρίζεις προσωπικά, είναι πιο απλό. Μπορείς να γράψεις τα νέα σου, να περιγράψεις κάποια δραστηριότητα, να ρωτήσεις για τα δικά του νέα, να βασιστείς πάνω στην οικειότητα που ήδη έχετε για να συντάξεις το γράμμα σου.

Όμως όταν ξεκινά μια φιλία μέσω αλληλογραφίας, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο άβολα και η λευκή σελίδα να φαίνεται πιο απειλητική. Υπάρχουν όμως τρόποι και συμβουλές για να ξεπεραστεί αυτό!

Αρχικά, αν γράφεις εσύ πρώτα, καλό είναι να γράψεις λίγα λόγια για σένα, να συστηθείς στη νέα σου φίλη. Πράγματα όπως ηλικία, χόμπι, τόπος κατοικίας, εργασία, κλπ. Σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία μπορείς να επεκταθείς και να γράψεις λίγα λόγια παραπάνω, το γράμμα δεν γράφεται με bullet points. Αντίστοιχα, μπορείς να αδράξεις την ευκαιρία να ρωτήσεις τη φίλη σου για τα δικά της ενδιαφέροντα, πώς είναι η ζωή εκεί που μένει, με τι ασχολείται, κλπ. Κάτι που είδα σε ένα γράμμα που έλαβα και ήταν ωραία ιδέα, ήταν μερικές γρήγορες ερωτήσεις για να απαντήσει η παραλήπτρια, που μπορούν να δώσουν έναυσμα για συζήτηση, π.χ. “αγαπημένη εποχή του χρόνου;”, “προτιμάς σκύλους ή γάτες;”, “περίγραψε την ιδανική σου μέρα”.

Αν έχεις κάποια στοιχεία για την παραλήπτρια -ανάλογα και πώς έγινε η επαφή- μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κι αυτά. Μπορεί να έχει κάποιο προφίλ σε site αλληλογραφίας, ή να βρεθήκατε μέσω Instagram. Δες λίγο το προφίλ ή/και τις φωτογραφίες για να πάρεις μια ιδέα για το τι της αρέσει. Μπορείς να αναφέρεις ότι είδες κάτι στο προφίλ της και να τη ρωτήσεις για αυτό.

Κάτι άλλο που μπορείς να γράψεις για να μην αισθάνεσαι το γράμμα σου βαρετό και μονόπλευρο, είναι να περιγράψεις συνοπτικά κάτι που έκανες/ κάπου που πήγες, ή αν υπάρχει κάποια γιορτή κοντά στις μέρες που γράφεις το γράμμα, να περιγράψεις τα έθιμα και πώς περνάς εσύ εκείνες τις μέρες. Έτσι δίνεις μια όμορφη εικόνα στη φίλη σου για το πώς είναι η ζωή στη χώρα σου και τι είδους ασχολίες προτιμάς.

dav
λεπτομέρειες από γράμματα για το φετινό InCoWriMo

Αφού έχεις γράψει αυτά που θέλεις και έχεις ρωτήσει μερικά πράγματα την παραλήπτρια για να έχει να σου απαντήσει, κλείνεις το γράμμα με τους συνήθεις τρόπους. Εγώ συχνά γράφω προς το τέλος ότι θα χαρώ πολύ να διαβάσω την απάντηση ή ότι ανυπομονώ να τη λάβω.

Καλό θα ήταν το γράμμα να μην είναι πολύ σύντομο, ούτε και πολύ πολύ μακρύ. 1-2 σελίδες είναι ιδανικές, ανάλογα το μέγεθος του χαρτιού και το γραφικό σου χαρακτήρα. Π.χ. εγώ κάνω αρκετά μεγάλα γράμματα και σε ένα πρώτο γράμμα προς κάποιον που δεν γνωρίζω, καλύπτω συνήθως μία σελίδα μπρος-πίσω. Σε επόμενα γράμματα που γνωρίζομαι λίγο καλύτερα με το άλλο άτομο, μπορώ να επεκταθώ και πιο πολύ, 3-4 σελίδες.

Όπως είναι λογικό, όλα αυτά είναι εντελώς υποκειμενικά και εξαρτώνται από το άτομο, τα ενδιαφέροντά του, την επαφή που έχετε, και τη διάθεση που υπάρχει. Οι γενικές συμβουλές όμως ελπίζω ότι θα βοηθήσουν αν έχεις κολλήσει και χρειάζεσαι έμπνευση. Αν έχεις ερωτήσεις θα χαρώ να το συζητήσουμε στα σχόλια ή να μου στείλεις ένα μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

~ ~ ~

Διάβασε επίσης:


7 thoughts on “Μήνας Αλληλογραφίας: Πώς να γράψεις ένα γράμμα

  1. Σ’ευχαριστώ για αυτό το ποστ! Λέγαμε με μία κοπέλα που γνώρισα από το fandom να ξεκινήσουμε αλληλογραφία, αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε μιλήσει πολύ και δεν την ξέρω καλά, με σταματούσε μέχρι τώρα. Έχω εγώ τη διεύθυνση της κι όχι αυτή, οπότε η πρώτη κίνηση αναγκαστικά θα είναι δική μου.

    Μου έδωσες ιδέες και τώρα ψήνομαι να της γράψω :))

    Like

    1. Ααα τι καλά που σου έδωσα έμπνευση! (συγνώμη για την καθυστέρηση, άργησα να δω το σχόλιο). Το καλό με την αλληλογραφία είναι ότι πάει πολύ σταδιακά αλλά βοηθάει να γνωρίσεις το άλλο άτομο καλύτερα. Κι αν δεν σου βγει μπορείς πάντα να σταματήσεις. Ελπίζω να κάνεις το βήμα, προσφέρει μεγάλη χαρά! 🙂

      Like

Leave a comment