Μήνας αλληλογραφίας: tips & tricks

Ο Φεβρουάριος 2018 είναι μήνας αλληλογραφίας στο Paper Station. Όλο τον μήνα θα συζητάμε για την αλληλογραφία, με συμβουλές, ιδέες και προτάσεις!

dav

~ ~

Κατά τη διάρκεια του μήνα μιλήσαμε για το πώς να βρεις penpals, πώς να γράψεις ένα γράμμα και πώς να το διακοσμήσεις. Τι άλλο μένει να πούμε; Κι όμως, έχει κι άλλο!

Τι άλλο μπορείς να προσθέσεις σε ένα γράμμα

Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και μερικά μικρά δωράκια στο γράμμα σου, είναι πάντα μια όμορφη έκπληξη όταν ανοίγεις ένα φάκελο και έχει μέσα κάτι παραπάνω από το γράμμα που περίμενες.

Με τις penpals σου μπορείτε να κάνετε και μικρές ανταλλαγές , στέλνοντας η μία στην άλλη εξτραδάκια μαζί με τα γράμματα.

Επειδή όμως οι φάκελοι είναι συνήθως μικροί και τα γράμματα λεπτά, καλό είναι τα εξτραδάκια να μην πιάνουν πολύ χώρο, για να αποφύγεις και το επιπλέον κόστος (αν θες να στείλεις κάτι μεγαλύτερο στη φίλη σου ή κάποιο πακέτο με διάφορα μέσα, κι αυτό γίνεται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για απλά γράμματα).

Έχω παρακάτω μερικές ιδέες από πράγματα που στέλνω συνήθως εγώ, ή πράγματα που έχω λάβει κατά καιρούς ως δωράκια μαζί με τα γράμματα.

Καθώς είναι πολύ πιθανό να αγαπάς τα χαρτικά αν ασχολείσαι με την αλληλογραφία (όπως πιθανότατα τα αγαπάει και η φίλη σου στην οποία θα γράψεις), μπορείς να προσθέσεις διάφορα τέτοια είδη στο φάκελο. Οι επιλογές είναι πολλές:

  • όμορφα χαρτιά, φύλλα από σημειωματάρια με σχέδια, αυτοκόλλητα, δείγματα washi tape, κάρτες ή καρτ-ποστάλ, σελιδοδείκτες, συνδετήρες, journalling cards, ετικέτες, ποστ-ιτ, σελίδες από παλιά βιβλία

… και ένα σωρό άλλα είδη που δεν πιάνουν πολύ χώρο και θα δώσουν χρώμα και ενδιαφέρον σε αυτό που θα στείλεις.

dav
αυτοκόλλητα και μικρά ποστ-ιτ

Μπορείς όμως να προσθέσεις κι άλλα, μη-χαρτικά, το πιο κοινό είναι τσάι. Πολλές μάρκες τσαγιού έχουν φακελάκια σε δική τους μεμονωμένη συσκευασία, και είναι αρκετά λεπτά και πολύ ελαφριά. Είναι ιδανικά για να μπουν σε φάκελο και να συμπληρώσουν το γράμμα. Έτσι η φίλη σου θα μπορεί να φτιάξει ένα ζεστό ρόφημα με το τσάι που θα της στείλεις και να το απολαύσει διαβάζοντας ή απαντώντας στο γράμμα σου.

Κάποια μικρή και λεπτή συσκευασία σοκολάτας ή άλλου γλυκού μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά.

Άλλες ιδέες:

  • αποξηραμένα φύλλα/λουλούδια, οριγκάμι (κάποιο σχέδιο που να είναι επίπεδο ή να διπλώνει), λεπτοί διακοσμητικοί μαγνήτες, κ.α.

Μια ωραία ιδέα είναι να βρες/φτιάξεις πολύ μικρούς φακέλους (να ένα template) και να βάλεις μέσα τα εξτραδάκια σου.

dav
αυτοκόλλητα, δείγμα washi tape και χειροποίητα αυτοκόλλητα με μαρκαδόρους και σφραγίδες

Περισσότερα tips & tricks

  • Για να κερδίσεις χρόνο, μπορείς να διακοσμήσεις από πριν διάφορα χαρτιά και φακέλους και να τα έχεις έτοιμα. Έτσι όταν θα έρθει η ώρα θα χρειαστεί μόνο να γράψεις το γράμμα σου και δεν θα χάσεις περισσότερο χρόνο και με τη διακόσμηση
  • Αν δεν αισθάνεσαι άνετα να δίνεις τη διεύθυνση του σπιτιού σου σε αγνώστους, μπορείς να ανοίξεις μια ταχυδρομική θυρίδα. Έχει ένα κόστος (ανά 6μηνο ή έτος) αλλά προσφέρει ανωνυμία και λίγη παραπάνω σιγουριά ότι δεν θα χαθούν τα γράμματα/ πακέτα που περιμένεις. Απλά πρέπει να θυμάσαι να περνάς από το ταχυδρομείο να τσεκάρεις αν έχει έρθει κάτι. Στο κεντρικό του Συντάγματος που έχω τη δική μου θυρίδα έχουν μια υπηρεσία που στέλνουν email όταν υπάρχει νέα αλληλογραφία, αλλά δεν νομίζω ότι το κάνουν σε πολλά άλλα ταχυδρομεία δυστυχώς.
  • Όταν θα έρθει η ώρα να απαντήσεις σε ένα γράμμα, καλό είναι να του ρίξεις ξανά μια ματιά, ειδικά αν έχει περάσει καιρός από όταν το έλαβες. Μπορείς να το έχεις ανοιχτό δίπλα σου και να το συμβουλεύεσαι όσο απαντάς. Έτσι αν η φίλη σου σε έχει ρωτήσει κάτι, θα έχεις απαντήσει σίγουρα και δεν θα χάσεις κάποιο σχόλιο που μπορεί να θέλεις να γράψεις.
  • Αν θέλεις να καταπιαστείς με κάποιο challenge (π.χ. το InCoWriMo), καλό θα είναι να οργανωθείς από πριν και να έχεις ένα σχέδιο, για να μην πελαγώσεις από το φόρτο. Περιγράφω πώς οργανώθηκα εγώ για το 2017, σε αυτό το ποστ. Λίγο πολύ έτσι κινήθηκα και φέτος.
  • Μη φοβάσαι να επικοινωνείς με τις φίλες σου αν δεν είσαι σίγουρη για κάτι. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή των social media και μπορούμε να διατηρούμε επαφές και πέρα από το ταχυδρομείο. Αν ανησυχείς ότι το γράμμα σου χάθηκε ή αν φοβάσαι ότι θα σου πάρει καιρό να απαντήσεις και θες να καθησυχάσεις τη φίλη σου ότι έχεις λάβει το γράμμα της, μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικά, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Δεν είναι απαραίτητο φυσικά, αλλά πάντα βοηθάει να ξέρουμε ότι ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος κι ότι το γράμμα μας έχει φτάσει σώο στον προορισμό του.
  • Από την άλλη, αν κάποια penpal εξαφανιστεί ή σταματήσει να απαντάει, μην απογοητευτείς. Η ζωή έχει εκπλήξεις, πράγματα συμβαίνουν, ίσως κάποια στιγμή να ξαναεμφανιστεί, ή μπορεί να μην έχει πια χρόνο ή να κουράστηκε και να μην θέλει να συνεχίσετε να αλληλογραφείτε. Δεν είναι πολύ ευγενικό να εξαφανίζεται κάποιος χωρίς εξήγηση, αλλά μπορεί να συμβεί. Επικεντρώσου στις καλές σχέσεις και καλλιέργησε τις φιλίες που βλέπεις ότι προχωράνε καλά.
  • Αν εσύ βρεθείς σε θέση που δεν μπορείς να συνεχίσεις ή κουραστείς ή βαρεθείς ή δεις ότι δεν ταιριάζετε τελικά με το άλλο άτομο, μπορείς να στείλεις ένα τελευταίο γράμμα (ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα) που να εξηγείς την κατάσταση ευγενικά και να ξέρει η penpal σου ότι δεν θα συνεχίσετε ή ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Είναι απλή ευγένεια και βοηθάει για να μην υπάρχει απογοήτευση και να μην αναρωτιέται καμία σας τι πήγε στραβά.
Point Blur_Feb262018_134239
έτοιμα γράμματα που περιμένουν τα ταχυδρομηθούν

Ελπίζω αυτός ο μίνι οδηγός για την αλληλογραφία να βοήθησε και να απάντησε σε απορίες. Αν υπάρχει τίποτα που να μην κάλυψα, θα χαρώ να το συζητήσουμε στα σχόλια ή να μου στείλεις ένα μήνυμα. Καλό γράψιμο! 🙂

~ ~ ~

Διάβασε επίσης:


3 thoughts on “Μήνας αλληλογραφίας: tips & tricks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s