Μήνας αλληλογραφίας: πώς να διακοσμήσεις ένα γράμμα/φάκελο

Ο Φεβρουάριος 2018 είναι μήνας αλληλογραφίας στο Paper Station. Όλο τον μήνα θα συζητάμε για την αλληλογραφία, με συμβουλές, ιδέες και προτάσεις!

dav

~ ~

Μια από τις ωραιότερες πτυχές της αλληλογραφίας για μένα είναι η δημιουργική διακόσμηση χαρτιών και φακέλων. Η διαδικασία του να πάρω ένα κομμάτι χαρτί, να του δώσω χρώμα και χαρακτήρα και εκεί να γράψω τις σκέψεις μου, που θα ταξιδέψουν μετά να βρουν έναν άλλο άνθρωπο που θα τις διαβάσει και θα χαρεί.

Παλιότερα, όταν το χόμπι της αλληλογραφίας ήταν πιο διαδεδομένο και στόχευε κυρίως σε παιδιά, υπήρχαν σετ αλληλογραφίας (φαντάζομαι υπάρχουν ακόμα, αλλά δεν έχει τύχει να βρω σε κάποιο χαρτοπωλείο στην Αθήνα τώρα πρόσφατα). Τα σετ αυτά περιλαμβάνουν χαρτιά με σχέδια και φακέλους, καμιά φορά και αυτοκόλλητα ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία, έτσι ώστε η επίδοξη επιστολογράφος χρειάζεται απλά να πιάσει στυλό και να γράψει.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει τέτοια χαρτιά, ούτε έκανα ποτέ συλλογή με αυτά, μιας και ως παιδί δεν είχε τύχει να ασχοληθώ με την αλληλογραφία. Από το λίγο που έχω δει όμως, και από κάποια σετ που έχω στα χέρια μου από δώρα, έχω τα εξής προβλήματα:

  • Τα χαρτιά πολλές φορές έχουν όμορφα σχέδια αλλά δεν έχουν γραμμές. Αν το χαρτί δεν έχει γραμμές/τετραγωνάκια/τελίτσες, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να γράψω ίσια για κανένα λόγο.
  • Τα χαρτιά και οι φάκελοι είναι λίγο μικρά σε μέγεθος, κι εγώ που κάνω μεγάλα γράμματα (και καμιά φορά παρασύρομαι και γράφω πολύ), υποθέτω ότι δεν θα μου φτάνει το διαθέσιμο χαρτί για ένα γράμμα.
  • Αν μου περισσέψει κάποιο χαρτί/φάκελος από το σετ, δεν θα ξέρω πώς να το ταιριάξω και θα καταλήξω να μην το χρησιμοποιήσω. Όλα αυτά υποθετικά πάντα.

Στα ~2 χρόνια που ασχολούμαι με την αλληλογραφία, δεν έχει τύχει να λάβω γράμμα γραμμένο σε έτοιμο χαρτί. Έχω όμως λάβει (και στείλει φυσικά) γράμματα με αυτοκόλλητα, με washi tape, με ωραίο χαρτί για χρήση με πένα, και το κάθε γράμμα με βοηθάει να καταλάβω λίγο καλύτερα τα γούστα και το χαρακτήρα του αποστολέα.

Ο τρόπος για να λύσω τα υποθετικά προβλήματα που ανέφερα παραπάνω, ήταν να φτιάξω δικά μου χαρτιά αλληλογραφίας και να διακοσμήσω τους φακέλους μου ανάλογα.

20170729_103032
φάκελος διακοσμημένος με σφραγίδες στο πάνω μέρος και washi tape στο κάτω

Σε αυτό το ποστ θέλω να αναφέρω τους διάφορους τρόπους με τους οποίους διακοσμώ γράμματα και φακέλους, να συζητήσω από πού βρίσκω έμπνευση, και να δώσω μερικά παραδείγματα σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις.

Μια σημείωση: Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κάνεις διακόσμηση αν δεν θέλεις ή δεν σου βγαίνει. Έχω λάβει γράμματα με απλό χαρτί και στυλό που μου έδωσαν χαρά και τα διάβασα με το ίδιο ενδιαφέρον από το να είχαν όλο το washi tape του κόσμου πάνω τους. Το βασικό είναι πάντα το περιεχόμενο και οι σκέψεις που βάζεις στο χαρτί, η διακόσμηση είναι ένα ευχάριστο bonus που έρχεται μετά.

IMG_0865
σφραγίδα και washi tape σε χαρτί Rhodia dotted

Μερικά υλικά και τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διακοσμήσεις ένα γράμμα/φάκελο:

  •  αυτοκόλλητα
  •  washi tape
  • σφραγίδες
  • doodling
  • νερομπογιές (αν το αντέχει το χαρτί σου)
  • κολάζ
  • βουλοκέρι

Με οποιοδήποτε από τα παραπάνω και συνδυασμούς τους, αλλά και όποιο άλλο υλικό σου αρέσει να χρησιμοποιείς, μπορείς να δημιουργήσεις μοναδικά σετ αλληλογραφίας για να γράψεις τα γράμματά σου.

Εγώ χρησιμοποιώ κυρίως washi tape, αυτοκόλλητα, και σφραγίδες.

dav
Συνδασμός αυτοκόλλητων και washi tape για διακόσμηση χαρτιού αλληλογραφίας

Έμπνευση βρίσκω από το YouTube και το Instagram, από άλλες που ασχολούνται με την αλληλογραφία και μοιράζονται τις δημιουργίες τους, αλλά και από τα ίδια τα υλικά μου. Κοιτάω ποια από τα υλικά μου ταιριάζουν μεταξύ τους, χρωματικά και σχεδιαστικά, και τα συνδυάζω για τη διακόσμηση που θέλω να κάνω. Το ωραίο με αυτή τη διαδικασία είναι ότι υπάρχουν άπειρες εφαρμογές και χώρος για εξέλιξη και ανακάλυψη νέων τεχνικών. Και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις στη συλλογή σου, από μικρά κομμάτια χαρτιού που αλλιώς θα πέταγες, μέχρι υλικά συγκεκριμένα για αλληλογραφία, όπως βουλοκέρι.

Μερικά παραδείγματα  από χαρτιά και φακέλους που έχω διακοσμήσει τα τελευταία χρόνια

Κάποια χαρτιά από το περσινό InCoWriMo

Φάκελοι από το περσινό InCoWriMo

Έχω κι ένα βίντεο που δείχνω τα διάφορα χαρτιά που είχα φτιάξει για το περσινό InCoWriMo, μπορείς να το δεις εδώ.

Φέτος για το InCoWriMo διακόσμησα πρώτα κάποιους φακέλους με washi tape, αυτοκόλλητα και χρωματιστά χαρτόνια που μου είχαν περισσέψει από άλλο πρότζεκτ, και μετά διακόσμησα χαρτιά για να ταιριάξουν. Μερικά παραδείγματα:

Παραδείγματα φακέλων διακοσμημένων με σφραγίδες. Στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα υλικά όπως αυτοκόλλητα και washi tape.

Όπως έγραψα και πιο πάνω, οι επιλογές είναι άπειρες και η δημιουργία των χαρτιών και των φακέλων μπορεί να γίνει εθιστική!

~ ~

Blog post για το περσινό InCoWriMo

Διάβασε επίσης:


4 thoughts on “Μήνας αλληλογραφίας: πώς να διακοσμήσεις ένα γράμμα/φάκελο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s