Καλλιγραφία και #λέττερειν

Την Κυριακή που μας πέρασε παρακολούθησα ένα πολύ εμπνευστικό σεμινάριο για καλλιγραφία και lettering στα ελληνικά (#λέττερειν όπως το λέει) από την Pelagie de Paris.

dav

Ήθελα πολύ καιρό να πειραματιστώ με την καλλιγραφία και δεν το είχα καταφέρει, και παρακολουθούσα το λέττερειν της Πελαζί στο instagram με μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν είδα ότι θα ερχόταν στην Αθήνα για σεμινάρια, δεν μπορούσα να μην είμαι εκεί!

To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην πολύ ωραία ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Δεν είχα ξαναεπισκεφτεί το χώρο και μου άρεσε πολύ που είναι φωτεινός και φιλόξενος και δίνει ζωή στη γειτονιά.

 

Στο σεμινάριο μιλήσαμε για την καλλιγραφία και τις διαφορές μεταξύ κλασσικής και μοντέρνας καλλιγραφίας, είδαμε μερικούς παλιούς οδηγούς καλλιγραφίας για παιδιά που ξέθαψε η Πελαζί από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο και εξασκηθήκαμε στην καλλιγραφία και το lettering.

 

Η καλλιγραφία θέλει εξάσκηση. ΠΟΛΛΗ εξάσκηση με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που μπορεί να φαίνονται βαρετές στην αρχή, ειδικά για μένα που είμαι ανυπόμονη. Αλλά όσο έμπαινα στο πνεύμα, στην αρχή με το μολύβι, μετά με το ειδικό μαρκαδοράκι, βρήκα τη διαδικασία χαλαρωτική και διαλογιστική (;) (meditative είναι η λέξη που σκέφτομαι). Όταν κάποια στιγμή βρήκα το τρικ για να περνάω από τις ελαφριές γραμμές στις πιο παχιές ή όταν έπιασα την τεχνική για να κάνω ένα γράμμα, η ικανοποίηση και η περηφάνια ήταν μεγάλη.

 

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το lettering, ή λέττερειν, όπως το έχει προσαρμόσει η Πελαζί στα ελληνικά. Πολύ μου αρέσει αυτή η λέξη! Μας έδειξε από τα δικά της σχέδια, τρόπους για να ζωγραφίζουμε γράμματα, να φτιάχνουμε μπάνερ και διακοσμητικά στοιχεία, τους διάφορους τρόπους που μπορούμε να προσαρμόσουμε τις τεχνικές που μαθαίνουμε και να δημιουργήσουμε νέες.

 

Στο τέλος του σεμιναρίου είχα γεμίσει έμπνευση και τώρα ψάχνω με ενθουσιασμό τα τετράδιά μου για να βρω ποιο θα φιλοξενήσει τις ιδέες και την εξάσκηση που θέλω να κάνω στην καλλιγραφία και το λέττερειν.

dav
Το όνομά μου φιλοτεχνημένο από την Πελαζί ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s