Μήνας washi tape: Τι είναι το washi tape

Ο Μάρτιος 2018 είναι μήνας washi tape στο Paper Station! Ό,τι ήθελες να μάθεις για το washi tape θα το βρεις εδώ, από το τι είναι και πού θα το βρεις, μέχρι τι μπορείς να κάνεις με αυτό και πολλά άλλα!

washi_img_march

~ ~

Το washi tape είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά χειροτεχνίας, ίσως το πιο αγαπημένο. Τα τελευταία περίπου 5 χρόνια που ασχολούμαι και χτίζω τη συλλογή μου, το χρησιμοποιώ σίγουρα σε εβδομαδιαία βάση και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Εδώ και αρκετό καιρό έχω σκεφτεί να γράψω έναν οδηγό για το washi tape, τι είναι, πού θα το βρεις, πώς θα το χρησιμοποιήσεις, για να μοιραστώ την εμπειρία και την αγάπη μου για αυτές τις θαυματουργές διακοσμητικές χαρτοταινίες.

Αγαπώ το washi tape γιατί είναι απίστευτα ευέλικτο, υπάρχουν άπειρες χρήσεις κι όλο ανακαλύπτω νέες. Από πρακτικές μέχρι δημιουργικές και όλα τα ενδιάμεσα βήματα. Με την τεράστια ποικιλία σε σχέδια και μεγέθη, μπορεί κανείς να βρει ό,τι ονειρεύεται. Αν ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς γίνεται εθιστικό και είναι δύσκολο να σταματήσεις να παίρνεις νέα σχέδια και να εμπλουτίζεις τη συλλογή σου, αλλά και να ψάχνεις τρόπους για να το βάλεις στην καθημερινότητά σου.

washi collection 1
Ένα μέρος της συλλογής μου

Τι είναι το washi tape

Washi λέγεται ένα παραδοσιασκό ιαπωνικό χαρτί με σχέδια που χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς. H λέξη είναι σύνθετη, με το wa που σημαίνει ιαπωνικό και το shi που σημαίνει χαρτί. Το χαρτί αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές τέχνες στην Ιαπωνία και έχει πολλά όμορφα σχέδια.

Το χαρτί αυτό χρησιμοποιείται και για την κατασκευή διακοσμητικών κολλητικών χαρτοταινιών, και αυτό είναι που ονομάζουμε washi tape. Συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος masking tape, που είναι η γνωστή απλή χαρτοταινία. Όμως ο όρος washi tape έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται για μεγάλο μέρος των διαθέσιμων διακοσμητικών ταινιών, άσχετα από το αν είναι φτιαγμένες από washi ή όχι. Επομένως, όταν λέμε washi tape τις περισσότερες φορές εννοούμε αυτοκόλλητη χαρτοταινία με σχέδια, η οποία δεν κολλάει πολύ (μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από τις περισσότερες επιφάνειες), σκίζεται με το χέρι και μπορεί κανείς να γράψει πάνω της (συνήθως με ανεξίτηλο μαρκαδόρο).
Κυκλοφορεί σε ρολάκια, όπως η πλαστική κολλητική ταινία, συνήθως σε πλάτος 1,5 εκατοστών – αυτό είναι το παραδοσιακό μέγεθος, αλλά υπάρχουν και πιο λεπτές και πιο πλατιές. Τα ρολά έχουν μάκρος συνήθως 10 μέτρα, αλλά μπορεί και 5, μπορεί και 7. Έχει σημασία όταν αγοράζεις washi tape να προσέχεις και το μάκρος για να συγκρίνεις τιμές.
Από μονόχρωμες ταινίες, γεωμετρικά σχέδια, λουλούδια, ζώα, glitter, foiling, σχέδια από ταινίες κινουμένων σχεδίων, και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, η βιομηχανία των washi tape έχει σχέδια για όλα τα γούστα. Φυσικά υπάρχουν διαφορές στα είδη και τις ποιότητες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στις τιμές. Θα το δούμε αργότερα όταν ασχοληθούμε με το πού μπορεί κανείς να βρει washi tape.

Εξίσου σημαντικό είναι να ξέρεις και τι ΔΕΝ είναι washi tape. Με την αυξημένη χρήση του washi tape σε χειροτεχνίες και άλλους τομείς, κυκλοφορούν και άλλου είδους διακοσμητικές ταινίες που μπορεί να λέγονται washi tape, αλλά δεν είναι. Κάποια βασικά είδη:

  • Paper tape: ναι μεν είναι από χαρτί, σκίζεται με το χέρι και ξεκολλάει εύκολα, αλλά είναι πιο χοντρό από το washi tape, δεν είναι διαφανές και έχει άλλη υφή, πιο γυαλιστερή.
  • Fabric tape: αυτό που λέει το όνομα, είναι κολλητική ταινία από ύφασμα. Είναι λίγο ακριβή, κυκλοφορεί σε πιο μικρά ρολά, με διάφορα σχέδια. Δεν μπορώ να γράψω πολλά γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει
  • Plastic tape: αυτό είναι το γνωστό μας σελοτέιπ, αλλά με σχέδια. Πλαστικό και γυαλιστερό, δεν σκίζεται με το χέρι, είναι αρκετά πιο φτηνό, και μπορεί πολλές φορές να απευθύνεται σε παιδιά. Μπορείς να κάνεις πολλά και με αυτό και υπάρχουν ωραία σχέδια για να διαλέξεις.

Στο παρακάτω βίντεο εξηγώ με παραδείγματα από τη συλλογή μου για να καταλάβεις λίγο καλύτερα τις διαφορές:

~ ~

Διάβασε επίσης:

 


3 thoughts on “Μήνας washi tape: Τι είναι το washi tape

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s