Αυτό τον καιρό το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί μια συναρπαστική έκθεση σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία της Αρχαίας Κίνας. Η έκθεση καλύπτει και τα δύο κτήρια του μουσείου (Αποστόλου Παύλου 37 & Ηρακλειδών 16) και “εστιάζει σε 4 βασικές θεματικές ενότητες (Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση)”. Προτείνω να πάτε, αξίζει μια επίσκεψη για να δείτε τα φοβερά εκθέματα, να μάθετε περισσότερα για την Κινεζική ιστορία και κοινωνία και να παρακολουθήσετε τις διάφορες επιδείξεις και βιωματικές δραστηριότητες.
Περισσότερα για την έκθεση στο site του μουσείου.
Σχετικά με τα ενδιαφέροντα του μπλογκ, θα ήθελα να σταθώ στο κομμάτι της έκθεσης που παρουσιάζει την ιστορία του χαρτιού και της τυπογραφίας στην Κινεζική ιστορία, ένα θέμα που το βρίσκω ιδιαίτερα συναρπαστικό. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια ξενάγηση την περασμένη εβδομάδα, όπου ο κύριος Παντελής Mήτσιου, υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνίας του Μουσείου Ηρακλειδών, μας μίλησε για την ανακάλυψη του χαρτιού από τους Κινέζους και την ιστορία του, μέχρι τον 20ο αιώνα.

Από την περιγραφή της ξενάγησης στο σχετικό event:
“Μέσα σε 45 περίπου λεπτά, μαθαίνουμε για την προϊστορία του χαρτιού, την καθιέρωση της παραγωγής του, όπως την ξέρουμε σήμερα, το συναρπαστικό του ταξίδι από τα πλούσια υγρά δάση της νότιας Κίνας μέχρι το τελευταίο σημείο της γήινης σφαίρας και πέρα από αυτή.
Παρακολουθούμε πως αναπόδραστα οι κοινωνίες περπάτησαν το δρόμο από τη γραφή στην εκτύπωση, πως από την ανακύκλωση υλών καταλήξαμε στον αφανισμό δασών για να επιστρέψουμε ξανά στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Εξετάζουμε την επίδραση του Ισλάμ στην παραγωγή και διάδοση του χαρτιού, αναζητούμε τις αιτίες της απουσίας χαρτοποιητικής παράδοσης στην Ελλάδα και βρίσκουμε τις ρίζες των βιβλίων στις ερήμους κοντά στη Μογγολία.
Τέλος, παρακολουθούμε ζωντανά μια επίδειξη της παραδοσιακής μεθόδου κατασκευής χαρτιού, στην πανέμορφη εσωτερική αυλή του Μουσείου, στην Ηρακλειδών.”
Στις αίθουσες της έκθεσης που έχουν να κάνουν με το χαρτί και την τυπογραφία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα είδη χαρτιών, να μάθουν πώς ανακαλύφθηκε και πώς εξαπλώθηκε το χαρτί από την Κίνα σε όλο τον κόσμο, καθώς και τεχνικές κατασκευής, την εξέλιξη της κινεζικής γλώσσας, την ανακάλυψη της τυπογραφίας και πολλά άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη χρήση του χαρτιού, ενός υλικού που μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο αλλά έχει πίσω του μακροχρόνια και σημαντική ιστορία.
Στη συνέχεια μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής χαρτιού με παραδοσιακή μέθοδο, στην αυλή του κτηρίου του μουσείου στην οδό Ηρακλειδών. Είναι μια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική εμπειρία, καθώς είναι εντελώς άλλο πράγμα να διαβάζει κανείς πληροφορίες και να βλέπει φωτογραφίες σε μια έκθεση και άλλο να βλέπει τη μέθοδο ζωντανά.

Το Μουσείο Ηρακλειδών μας έχει συνηθίσει σε πολύ ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές εκθέσεις και αυτή είναι σίγουρα μία ακόμα από αυτές που αξίζει το χρόνο σας. Ειδικά αν ενδιαφέρεστε για το χαρτί!