Τυπώματα με χειροποίητες σφραγίδες

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας υπέροχος χώρος, στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και φιλοξενεί πολλών ειδών εκδηλώσεις και εκθέσεις. Κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα είναι ότι υπάρχουν δωρεάν δραστηριότητες, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις για παιδιά και ενηλίκους, με μεγάλη ποικιλία και χρησιμότητα.

Χθες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα Εργαστήριο Δοκιμής στη σειρά Σελιδοδείκτες στην Ιστορία της Τέχνης. Στη συγκεκριμένη συνάντηση του εργαστηρίου (το οποίο πραγματοποιείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο) μιλήσαμε για το Κίνημα Arts & Crafts και το έργο του William Morris και οι δραστηριότητες ήταν εμπνευσμένες από τα μοτίβα του, με έντονο το στοιχείο της φύσης και των χρωμάτων.

Στην αίθουσα υπήρχαν διαθέσιμα ένα σωρό υλικά με τα οποία μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας σφραγίδες και να τις χρησιμοποιήσουμε για να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε μοτίβα με την τεχνική του τυπώματος. Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι χρειάζονται ειδικά υλικά και εργαλεία για δημιουργία σφραγίδων αλλά το εργαστήρι αυτό ήταν ιδιαίτερα δημιουργικό και απελευθερωτικό. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σχεδόν οτιδήποτε για να φτιάξει ένα μοτίβο σε χαρτί με μελάνι, από σχέδια σε πλαστελίνη, χαρτόνι, φύλλα, εσπεριδοειδή, σφουγγάρια, φελιζόλ, λαστιχάκια, και πολλά πολλά άλλα.

dav
κάποια από τα τελικά μοτίβα των συμμετεχουσών

Μέσα σε 1,5 ώρα παίξαμε και πειραματιστήκαμε, ανακαλύψαμε νέες τεχνικές και δημιουργήσαμε μοτίβα. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία και σίγουρα θέλω να πειραματιστώ κι άλλο και να φτιάξω κι άλλα μοτίβα με διάφορα υλικά.

Η δική μου δημιουργία ήταν αυτή:

dav

Χρησιμοποίησα διάφορα υλικά για να πειραματιστώ και κατέληξα σε αυτό. Βρήκα στα διαθέσιμα υλικά ένα κομμάτι λούφα που κάνει πολύ ωραίο εφέ στο φόντο με το κόκκινο μελάνι. Δημιούργησα και μερικές σφραγίδες με πλαστελίνη σε σχήμα φύλλου, μία από τις οποίες χρησιμοποίησα για το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, πρόσθεσα κάποιες λεπτομέρειες με μαρκαδόρο και μαρκαδοράκι.

Κάποιες φωτογραφίες από τις δοκιμές μου, στην τρίτη φωτογραφία είχα πια καταλήξει στο μοτίβο και το τέσταρα να δω πώς βγαίνει:

 

Τα βήματα που ακολούθησα:

1. Φόντο σταμπάροντας τη λούφα με κόκκινο μελάνι

dav

2. Το σχέδιο με το φύλλο, μία σειρά κανονικά και μία ανάποδα

dav

Η σφραγίδα μου, από πλαστελίνη. Οι γραμμές έγιναν με τη μυτερή άκρη από ξύλινο σουβλάκι

img_20180425_190725.jpg

3. Τελικές λεπτομέρειες με μαρκαδόρο και μαρκαδοράκι

 

Στο τέλος, πειραματίστηκα και με κάποιες ακόμα τεχνικές, αλλά δεν δημιούργησα άλλο μοτίβο. Μου άρεσε το αποτέλεσμα όμως και κρατάω την ιδέα. Αυτά έγιναν με ένα κομμάτι χοντρού χαρτονιού για μακέτες το οποίο κράτησα κάθετα στο μελάνι και μετά το στριφογύρισα στο χαρτί.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s