Μήνας Αλληλογραφίας: Πώς να βρεις penpals

Ο Φεβρουάριος 2018 είναι μήνας αλληλογραφίας στο Paper Station. Όλο τον μήνα θα συζητάμε για την αλληλογραφία, με συμβουλές, ιδέες και προτάσεις!

dav

~ ~

Το χόμπι της αλληλογραφίας ζει μια νέα άνθηση τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αυξανόμενη χρήση του ίντερνετ και των social media. Άνθρωποι όλων των ηλικιών γράφουν γράμματα και κάρτες, διακοσμούν φακέλους, φτιάχνουν πακέτα με αγάπη και τα στέλνουν με το ταχυδρομείο για να βρουν φίλους σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ας πούμε ότι θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις αυτό το χόμπι, θέλεις να λάβεις γράμματα και κάνεις νέες φίλες, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Αυτό το ποστ είναι για σένα!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κανείς penpals και να ξεκινήσει να αλληλογραφεί και θα αναλύσω διάφορους από αυτούς, που έχω χρησιμοποιήσει ή όχι. Το βασικό που χρειάζεται είναι υπομονή.

letter 1
Μου αρέσει να διακοσμώ τα γράμματά μου με washi tape

Ψάξε κοντά…

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ρωτήσεις τους ήδη υπάρχοντες φίλους σου, αν κάποια ή κάποιος θα ήθελε να ξεκινήσετε να αλληλογραφείτε. Μια ερώτηση στο Facebook ή σε άλλη υπηρεσία social media μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα πέρσι προσέγγισα μέσω Facebook μια παλιά μου συμμαθήτρια με την οποία είχαμε χαθεί και που ζει στο εξωτερικό, και τη ρώτησα αν θα ήθελε να της στείλω ένα γράμμα. Δέχτηκε κι έκτοτε αλληλογραφούμε, κάτι που έχει δώσει μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στην επαφή μας.

…και πιο μακριά

Ένας άλλος τρόπος είναι πάλι μέσω social media, αλλά προσεγγίζοντας αγνώστους αυτή τη φορά. Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την αλληλογραφία και ποστάρουν φωτογραφίες στο Instagram με τις δημιουργίες τους. Πολλές φορές μπορεί να μην έχουν χρόνο για νέους penpals, αλλά σίγουρα θα βρεις κάποιον με παρόμοια ενδιαφέροντα που να θέλει να ανταλλάξετε έστω και ένα γράμμα για αρχή και να δείτε μετά αν θέλετε να συνεχίσετε. Τα #hashtags σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ χρήσιμα (π.χ. #penpalswanted), όπως και το messaging feature του Instagram.

envelope 1
γράμμα που έλαβα από τον Καναδά – Έχει βουλοκέρι!

Sites

Υπάρχουν και συγκεκριμένα site που σκοπός τους είναι η εύρεση φίλων για αλληλογραφία. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει, όμως θα είναι ένας καλός τρόπος για να βρεις κόσμο, ειδικά από άλλες χώρες, και να συγκρίνεις ηλικίες και ενδιαφέροντα για να βρεις κάποιον που πραγματικά να σου ταιριάζει. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει το Letter Writers Alliance, για το οποίο έμαθα από μια YouTuber που παρακολουθώ. Χρειάζεται μια μικρή χρηματική συνδρομή για να γίνεις μέλος και μέσω του site μπορείς να βρεις penpals. Αλληλογραφώ με μια γυναίκα από την Αμερική μέσα από την υπηρεσία, έχουμε ανταλλάξει ήδη μερικά γράμματα.

Κάποια προτεινόμενα site που βρήκα από αυτό το άρθρο: Global Penfriends, PenpalsNow!, InterPals, PenPal World. Υπάρχει και το Postcrossing, που είναι για ανταλλαγή καρτ-ποστάλ.

Events

Τέλος, υπάρχουν πολλά events αφιερωμένα στην αλληλογραφία και μια μεγάλη και πολύ δραστήρια κοινότητα online. Δράσεις όπως το InCoWriMo (International Correspondence Writing Month), που λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο, είναι πολύ καλές ευκαιρίες για να βρεις κόσμο για αλληλογραφία. Επειδή για τη συγκεκριμένη δράση πρέπει ο επιστολογράφος να γράψει 28 τουλάχιστον γράμματα μέσα σε ένα μήνα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρει παραλήπτες. Αρκετός κόσμος (το έκανα κι εγώ!) ρωτάει στο Instagram και αλλού αν υπάρχει κανείς που να θέλει να λάβει γράμμα. Μπορείς να βρεις τέτοια ποστς και να δηλώσεις συμμετοχή, ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο να συμμετάσχεις στο InCoWriMo. Θα λάβεις ένα γράμμα στο οποίο μπορείς να απαντήσεις και ίσως ο αποστολέας να θέλει να συνεχίσετε να αλληλογραφείτε.

envelope 2
γράμματα που έλαβα μετά το περσινό InCoWriMo – Μάλτα και Καναδάς

Άλλοι τρόποι με τους οποίους έχω βρει penpals ή έχω ανταλλάξει γράμματα

Συμμετέχω καμιά φορά στις δωροανταλλαγές του Reddit Gifts και κάποιες θεματικές είναι πολύ κοντά στα ενδιαφέροντά μου (χαρτικά, σελιδοδείκτες, τσάι, κλπ). Έχει τύχει να στείλω και να λάβω πολύ ωραία πακέτα και έχουν προκύψει ανταλλαγές γραμμάτων στη συνέχεια. Π.χ. αν δω από το προφίλ του ατόμου ότι μπορεί να ενδιαφέρεται, μπορώ να προσθέσω ένα γράμμα στο πακέτο και να ζητήσω να μου απαντήσουν. Ή αν λάβω ένα πολύ ωραίο πακέτο, να ζητήσω τη διεύθυνση του αποστολέα για να στείλω μια ευχαριστήρια κάρτα ή σημείωμα.

Άλλες φορές μου έχουν ζητήσει φίλοι να τους γράψω και ξεκινάμε έτσι, για όσο κρατήσει, πάντα αν υπάρχει χρόνος και όρεξη.

elta
Πάκος γραμμάτων που έστειλα στο περσινό InCoWriMo

Το βασικό που χρειάζεται είναι υπομονή και όρεξη. Για να λάβεις γράμματα, πρέπει και να στείλεις, και να έχεις διάθεση να απαντήσεις σε αυτά που θα λάβεις. Κάποιος μπορεί να δεχτεί να γίνετε penpals και μετά να αλλάξει γνώμη, ή να κάνει πολύ καιρό να απαντήσει, ή να μην προλαβαίνει πια (μία από τις penpals μου έκανε μωρό και δεν έχει πια χρόνο, έχει πολύ καιρό να μου γράψει). Αυτό είναι οκ, όπως μπορεί κι εσύ να μην έχεις χρόνο και να μην προλαβαίνεις. Γενικά η αλληλογραφία είναι υπέροχο χόμπι που προσφέρει μεγάλη χαρά, αλλά θέλει χρόνο και δουλειά και υπομονή. Δεν το λένε snail mail χωρίς λόγο!

~ ~ ~

Διάβασε επίσης:


6 thoughts on “Μήνας Αλληλογραφίας: Πώς να βρεις penpals

  1. Γεια σου! Τι ωραίο blog! Σε βρήκα από το instagram (είμαι το Menia_ki) που σχολίασα κάτω από τα χαρτιά αλληλογραφίας που έφτιαξες! Εγώ είμαι σε group ανταλλαγής card postals με τον άλλο μου λογαριασμό στο instagram (Odin_Freyja). Πρέπει βέβαια να έχεις γάτες για να συμμετέχεις αλλά είναι φανταστική εμπειρία γιατί μιλάς προσωπικά με άτομα απ’ όλο τον κόσμο και επίσης λαμβάνεις κάρτες απ’ όλο τον κόσμο! Είχα σχεδόν ξεχάσει που βάζουμε το γραμματόσημο 🙂

    Like

    1. Γειααα ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο (άργησα να το δω, συγνώμη για την καθυστέρηση!). Τέλειο ακούγεται αυτό το group, υπάρχει και site για ανταλλαγή καρτ-ποστάλ, το postcrossing. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως. Αυτό το γκρουπ που είσαι εσύ πώς λέγεται; (ζω με 3 γάτους, μετράει αυτό;) 🙂

      Like

      1. Χαχαχα! Εννοείται! Τα οργανώνει μια κοπέλα και χωριζόμαστε σε ομάδες στο inbox του instagram. Θα σου στείλω μήνυμα στο instagram-θα δεις 2 γάτες εγώ είμαι :p

        Liked by 1 person

Leave a comment